Nefrix 25 mg

Nefrix 25 mg

  • Produsul este La comanda
  • Producator: Zentiva
35,79 lei
Acest medicament se elibereaza numai in farmacie pe baza de prescriptie medicala. Va multumim.

Doriti sa aflati mai multe informatii despre acest produs ? Va stam la dispozitie la:

Telefon farmacie : Vodafone 0727.515.368

Cumpara de minim 299 lei din farmacia online eFarma si beneficiezi de transport gratuit!

Nefrix 25 mg

Prospect

Puteti beneficia de ofertele noastre cu produse GRATIS. 



Un comprimat conţine hidroclorotiazidă 25 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat, amidon de porumb, povidonă K 30, acid stearic.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICA

Diuretice cu efect moderat, tiazide.

INDICATII TERAPEUTICE

Edeme de cauză cardiacă sau renală.
Edeme de cauză hepatică, adesea în asociere cu diuretice care economisesc potasiul.
Hipertensiune arterială - se asociază obişnuit altor medicamente antihipertensive.
Diabet insipid central şi nefrogen.

CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate la hidroclorotiazidă, alte tiazide, la compuşi sulfonamidici sau la oricare dintre excipienţii medicamentului.
Insuficienţă renală severă (clearance al creatininei <30 ml/min), anurie.
Encefalopatie hepatică.
Copii cu vârsta sub 5 ani.

PRECAUTII

Ca şi alte saluretice, hidroclorotiazida poate determina dezechilibru lichidian şi electrolitic – hipokaliemie, hiponatriemie, alcaloză hipocloremică, hipomagneziemie, hipercalcemie.
Manifestările clinice constau în uscăciunea gurii, sete, astenie, somnolenţă, nelinişte, stare confuzivă, hipotonie musculară, mialgii sau crampe musculare, hipotensiune arterială, tahicardie, greaţă, vărsături, oligurie. Riscul dezechilibrelor hidroelectrolitice face necesar controlul periodic al electriliţilor plasmatici.
Hipokaliemia este favorizată de tratamentul prelungit şi este mai fecventă la pacienţii vârstnici şi/sau denutriţi şi/sau trataţi polimedicamentos, la pacienţii cu ciroză decompensată (ascită, edeme), la coronarieni, la pacienţii cu insuficienţă cardiacă sau la cei cu sindrom QT prelungit (congenital sau medicamentos). Hipokaliemia poate determina aritmii şi creşte riscul aritmogen al glicozidelor cardiace. Tratamentul constă în suplimentarea potasiului sau administrarea de diuretice care economisesc potasiul (spironolactonă, amilorid, triamteren).
Hiponatriemia de diluţie impune scăderea aportului lichidian. În caz de hiponatriemie se liberalizează dieta, eventual se suplimentează aportul de sare.
Hipercalcemia marcată în timpul tratamentului cu tiazide poate semnifica un hiperparatiroidism mascat. Tratamentul cu hidroclorotiazidă trebuie întrerupt înainte de efectuarea testelor funcţionale paratiroidiene.
Diureticele tiazidice favorizează retenţia de uraţi, pot creşte uricemia şi pot agrava guta. Se recomandă ajustarea dozei în funcţie de concentraţia plasmatică a acidului uric.
Diureticele tiazidice pot determina hiperglicemie, diabetul zaharat latent poate deveni manifest, iar cel manifest se poate agrava. Utilizarea la pacienţii diabetici impune prudenţă şi ajustarea dozelor de antidiabetice orale, în funcţie de valorile glicemiei.
La pacienţii trataţi timp îndelungat cu diuretice tiazidice este posibilă creşterea colesterolului şi trigliceridelor; semnificaţia clinică nu este cunoscută.
Au fost semnalate cazuri de agravare a lupusului eritematos sistemic la pacienţii trataţi cu diuretice tiazidice.
Sportivii trebuie atenţionaţi că medicamentul poate determina pozitivarea testelor antidopping.
Interacţiuni
Alcool etilic, barbiturice, opioide: risc de hipotensiune arterială ortostatică.
Medicamente antidiabetice (insulină sau antidiabetice orale): favorizarea hiperglicemiei de către hidroclorotiazidă; este necesară prudenţă şi ajustarea dozelor de antidiabetice.
Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IEC): risc de hipotensiune arterială brusc apărută şi/sau insuficienţă renală acută la începutul tratamentului, în caz de depleţie hidrosalină preexistentă. Deoarece în hipertensiunea arterială tratamentul prealabil cu diuretice poate determina o depleţie hidrosalină, se recomandă fie întreruperea diureticului înaintea tratamentului cu IEC şi reintroducera diureticului ulterior, dacă este necesar, fie administrarea iniţială a unor doze mici de IEC şi creşterea lor progresivă.
Alte medicamente antihipertensive: creşterea efectului antihipertensiv.
Colestiramină şi colestipol (răşină schimbătoare de ioni):scăderea absorbţiei intestinale a hidroclorotiazidei.
Corticosteroizi, tetracosactide: scăderea efectului antihipertensiv.
Glicozide cardiace: favorizarea aritmiilor.
Curarizante antidepolarizante (de exemplu tubocurarină): posibil potenţarea efectului curarizant.
Litiu: scăderea eliminării renale a litiului cu creşterea litemiei şi a riscului toxic; în general, asocierea hidroclorotiazidei cu litiu este contraindicată. Dacă asocierea nu poate fi evitată se recomandă monitorizarea litemiei şi scăderea dozelor.
Sultopridă: risc major de tulburări de ritm ventricular, în special torsada vânturilor.
Antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv inhibitori selectivi de COX-2, acid acetilsalicilic în doze mari (> 3 g pe zi): pot determina insuficienţă renală acută la pacienţii cu risc (vârstnici, deshidrataţi) prin scăderea filtrării glomerulare: scad efectul diuretic şi antihipertensiv al hidroclorotiazidei. Se recomandă hidratarea pacientului şi monitorizarea funcţiei renale în special la începutul tratamentului.
Amantadină: hidroclorotiazida scade eliminarea amantadinei, crescându- toxicitatea.
Anticoagulante cumarinice: hidroclorotiazida poate determina scăderea efectului anticoagulant.
Substanţe iodate de contrast: în caz de deshidratare, risc crescut de insuficienţă renală acută. Se recomandă hidratarea pacientului înaintea administrării substanţelor iodate de contrast.

ATENTIONARI SPECIALE

Utilizarea hidroclorotiazidei la pacienţii cu afecţiuni renale severe poate agrava insuficienţa renală; dacă se produce o evoluţie progresivă a insuficienţei renale administrarea hidroclorotiazidei trebuie întreruptă.
Utilizarea hidroclorotiazidei la pacienţii cu afectare hepatică poate precipita coma hepatică, de aceea necesită multă prudenţă.
Datorită conţinutului de lactoză, medicamentul nu este recomandat pacienţilor cu galactozemie congenitală, sindrom de malabsorbţie a glucozei sau galactozei sau deficit de lactază (sindrom Lapp).

Copii:
La copii cu vârsta sub 5 ani se recomandă administrarea de forme farmaceutice adecvate vârstei.

Sarcina şi alăptarea:
Studiile preclinice la şobolan, şoarece şi iepure nu au evidenţiat malformaţii externe sau alte reacţii adverse ale hidroclorotiazidei la fetuşi.
Nu există studii controlate, adecvate la femeia însărcinată. Hidroclorotiazida nu este recomandată şi nu trebuie niciodată prescrisă în caz de edeme fiziologice de sarcină. Poate determina ischemie feto-placentară cu hipotrofie fetală. Totuşi, poate fi recomandată în caz de edeme cardiace, hepatice sau renale la femeia însărcinată. Hidroclorotiazida traversează bariera feto-placentară, cu risc de icter, trombocitopenie şi alte reacţii adverse (semnalate la adult) pentru făt şi nou-născut.
Hidroclorotiazida se elimină în lapte şi inhibă secreţia lactată; de aceea, nu se administrează în timpul alăptării sau se întrerupe alăptarea.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje:
Nefrix 25 mg nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, dar pacienţii trebuie atenţionaţi că în timpul tratamentului pot să apară ameţeli, tulburări de vedere sau sindrom confuzional.

DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE

Adulţi:
Doza uzuală recomandată este de un comprimat Nefrix 25 mg (25 mg hidroclorotiazidă) pe zi.
Pentru tratamentul edemelor, de exemplu în insuficienţa cardiacă, doza recomandată este de un comprimat Nefrix 25 mg (25 mg hidroclorotiazidă) de 1 - 2 ori pe zi. La nevoie, doza poate fi crescută până la cel mult 4 comprimate Nefrix 25 mg (100 mg hidroclorotiazidă) pe zi.
Pentrul tratamentul hipertensiunii arteriale, doza recomandată este de 1/2 - 1 comprimat Nefrix 25 mg (12,5 - 25 mg hidroclorotiazidă) o dată pe zi.
Administrarea se face dimineaţa şi eventual la prânz, la început zilnic, apoi în funcţie de situaţia clinică, câte 3 – 4 zile pe săptămână sau o dată la două zile.
Dozele recomandate în diabetul insipid sunt de 1 – 4 comprimate Nefrix 25 mg (25 - 100 mg hidroclorotiazidă) pe zi.

Copii:
Doza uzuală recomandată este de 1 – 2 mg hidroclorotiazidă/kg şi zi în una sau două prize.
La copii cu vârsta sub 5 ani se recomandă administrarea de forme farmaceutice adecvate vârstei.

REACTII ADVERSE

În timpul tratamentului cu hidroclorotiazidă au fost raportate frecvent hipokaliemie şi hipocloremie cu alcaloză.
Mai puţin frecvent, au fost raportate: hiponatriemie, greaţă, vărsături, anorexie, diaree, hipotensiune arterială ortostatică, ameţeli, tulburări de vedere sau sindrom confuzional, cefalee, fotosensibilizare, disfuncţie sexuală.
Reacţii adverse rare sunt: agranulocitoză, trombocitopenie, aplazie medulară, anemie hemolitică, erupţii cutanate alergice, colecistită, pancreatită, hiperuricemie sau gută, icter colestatic.
În timpul tratamentului cu hidroclorotiazidă pot să apară creşteri ale glicemiei. La doze mari, pot să apară creşteri ale lipidelor plasmatice, foarte rar hipercalcemie.


SUPRADOZAJ

Dozele excesive de hidroclorotiazidă determină dezechilibre marcate şi deshidratare. Tratamentul constă în evacuare gastrică şi/sau administrare de cărbune activat, corectarea dezechilibrului hidroelectrolitic, măsuri de susţinere şi simptomatice.

PASTRARE

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.


Observatii


Acest medicament se elibereaza numai in farmacie pe baza de prescriptie medicala.


Livrarea Nefrix 25 mg produs de Zentiva se face de obicei in 24-48 ore de la data comenzii la magazinul online de produse naturiste efarma.ro
Livrarea produselor naturiste se face prin Curier Rapid sau Posta.
Transportul produselor naturiste comandate in magazinul online de suplimente si produse naturiste efarma.ro este gratuit daca comanda depaseste 299 lei.

NOTA: Fotografia produsului Nefrix 25 mg produs de Zentiva are caracter informativ si poate contine accesorii ce nu sunt incluse in pachetul standard al produsului sau pot exista diferente intre aceasta si produsului Nefrix 25 mg.

Sunt 0 review-uri scrise

Adauga comentariu

Momentan nu exista niciun review la acest produs !

Din aceeasi categorie

Impamid 2.5 mg Impamid 2.5 mg

14,99 lei

Furosemid 40 mg Furosemid 40 mg

5,28 lei

Verospiron 100 mg Verospiron 100 mg

32,40 lei

Diurex 50 mg Diurex 50 mg

27,65 lei

Indater 1.5 mg Indater 1.5 mg

15,77 lei

Indapamid 2.5 mg Indapamid 2.5 mg

14,99 lei